6 tradycyjnych bożonarodzeniowych dań w Ameryce Łacińskiej

Święta Bożego Narodzenia w Ameryce Łacińskiej to czas, w którym tradycje kulinarne, podobnie jak w innych krajach na świecie, odgrywają niezwykle ważną rolę. Każdy kraj tego wyjątkowo ciekawego kontynentu ma swoje unikalne potrawy, które odzwierciedlają nie tylko lokalne smaki, ale także głęboko zakorzenione zwyczaje i historie. Czy wiecie co jedzą mieszkańcy Ameryki Łacińskiej podczas Świąt Bożego Narodzenia? Oto niektóre z najpopularniejszych bożonarodzeniowych dań, które można znaleźć na latynoamerykańskich stołach.

1.Tamales (Wenezuela, Meksyk, Ameryka Środkowa)

Tamales to danie gotowane na parze w liściu, który po przygotowaniu służyć może za talerz dla potrawy i tak właśnie spożywano je wieki temu. Tamales w różnych wersjach, czasem na słono a czasem na słodko, uważane są za dania na specjalne okazje, w tym na Boże Narodzenie ale również na inne święta kościelne oraz na urodziny. Źródło: img.freepik.com.

Te małe, kukurydziane pakuneczki z różnorodnymi nadzieniami, owinięte w liście kukurydzy lub bananowca, są zarówno stałym elementem świątecznych posiłków, jak i jednym z najpopularniejszych dań tamtej części świata. W zależności od regionu, tamales mogą być nadziewane mięsem, serem, warzywami, a nawet owocami czy bakaliami.

2. Lechón Asado (Kuba, Puerto Rico, Nikaragua, Dominikana)

Widok upieczonego w całości prosiaka może w Polsce lekko szokować ale w Ameryce Łacińskiej jest rarytasem i niektóre rodziny kupują takiego prosiaczka już w styczniu i tuczą go na kolejny rok. Źródło fotografi: img.freepik.com.

Pieczone prosię to jedna z najważniejszych potraw na świątecznym stole. Przygotowanie lechón asado to wielogodzinny proces, który często staje się centralnym punktem bożonarodzeniowego spotkania rodziny i przyjaciół. Do dziś jest to danie, które gości na stołach Latynosów przede wszystkim na specjalne okazje stąd powiedzenie lo tienen como lechoncito para Navidad (pol. ‘mają go jak prosiaczka na święta’), które odnosi się do hodowania i tuczenia prosiaka, by wydobyć z niego jak najlepszy smak.

3. Panetón/ Panetone (Peru, Argentyna, Ekwador)

Panettone (pisany często w wersji zhispanizowanej jako Panetón) to rodzaj babki z bakaliami, czasem również w wersji z czekoladą. Najbliższą polską wersją tego ciasta jest nasz tradycyjny keks. Źródło fotografii: img.freepik.com.

Wielu z was pewnie zna wysokie świąteczne ciasto Panettone. Nic dziwnego, w końcu coraz częściej dostać je możemy w okresie bożonarodzeniowym w naszych rodzimych sklepach. Choć ma włoskie korzenie to zawędrował do Hiszpanii a stamtąd również do Ameryki Łacińskiej, zwłaszcza do Peru, Ekwadoru i Argentyny. Bogaty. Ten maślany chleb z bakaliami, często podawany z gorącą czekoladą, jest dziś ulubioną słodką przekąską tamtejszych mieszkańców na święta.

4. Hallacas (Wenezuela)

Hallacas jest daniem dość pracochłonnym, dlatego Wenezuelczycy pozwalają sobie na nie jedynie w okresie świątecznym. Jego głównymi składnikami są masa z mąki kukurydzianej, mięsne nadzienie oraz liść babanowca. Źródło fotografii: thespruceeats.com.

Hallacas to typowo wenezuelskie danie podobne do tamales, jednak ich przygotowanie jest znacznie bardziej skomplikowane. Są wypełnione mieszanką mięsa, oliwek, kaparów, rodzynek i innych dodatków, a następnie owinięte w liście bananowca i gotowane.

5. Ensalada de Nochebuena (Meksyk)

Meksykańskie i polskie tradycje świąteczne niewątpliwie łączy jeden składnik czyli czerwone buraki. Choć spożywane w Meksyku są nieczęsto to stanowią niezbędny składnik słynnej sałatki bożonarodzeniowej. Źródło fotografii: gob.mx.

Ta kolorowa sałatka bożonarodzeniowa, tradycyjnie podawana w Wigilię na meksykańskich stołach, składa się z buraków, jabłek, pomarańczy, orzechów, granatu i sałaty. Jest to wyjątkowa mieszanka smaków, która symbolizuje radość i koloryt świąt.

6. Buñuelos (Kolumbia, Meksyk)

Latynoskie pączuszki nie mają nadzienia, są serwowane z różnymi dodatkami lub po prostu z cukrem pudrem. Źródło fotografii: http2.mlstatic.com.

Smażone kulki ciasta przypominające nasze pączki, często posypane cukrem lub zanurzone w syropie, to nieodłączny element kolumbijskiego i meksykańskiego Bożego Narodzenia. W Kolumbii buñuelos (pol. ‘bułeczki’) są serwowane z arequipe (pol. ‘karmelem’), a w Meksyku często podawane z gorącą czekoladą.

Autorka artykułu: Paulina Eryka Masa

Źródła:

1. Źródło fotografii ilustrującej artykuł: mycharlottebakery.com.

2. Llorente A., Recetas para Navidad: ¿qué se come en los países de América Latina y de dónde viene esa tradición?, 2021 [na:] bbc.com (dostęp: 24.08.2024).

2. Hallacas [na:] exclusivefoods.uk (dostęp: 24.08.2024).

3. Recetas navideñas tradicionales en Latinoamérica [na:] barcelo.com (dostęp: 24.08.2024).

4. Qué platos consumen los latinoamericanos en Navidad y Año Nuevo, 2022 [na:] eluniverso.com (dostęp: 24.08.2024).

5. ¿Qué comen los latinoamericanos en Navidad? [na:] telesurtv.net (dostęp: 24.08.2024).