Co dziwnego je się w Ameryce Południowej?

Podróże kulinarne po Ameryce Południowej to prawdziwa przygoda dla podniebienia. Kontynent ten, pełen różnorodnych smaków i tradycji, skrywa wiele niespodzianek. Oprócz znanych dań, takich jak empanadas czy ceviche, można natknąć się na potrawy, które dla wielu przybyszów mogą wydawać się, delikatnie mówiąc, dziwne. Gotowi na kulinarne wyzwania? Oto pięć najdziwniejszych potraw, które możecie spróbować podczas swojej południowoamerykańskiej przygody.

1. Cuy (świnka morska) – Peru, Ekwador, Boliwia, Południowa Kolumbia

Fot. MovEditor na: commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=66176570

Cuy, czyli pieczona świnka morska, to tradycyjne danie w Andach, szczególnie popularne w Peru, Ekwadorze, Boliwii i na południu Kolumbii. Dla miejscowych to przysmak o znaczeniu kulturowym i religijnym, serwowany często podczas ważnych uroczystości. Świnka morska jest pieczona w całości i podawana z ziemniakami, kukurydzą oraz warzywami. Dla nieprzywykłych do tego widoku turystów, cuy może być szokującym daniem, ale smakosze opisują jego mięso jako delikatne i bogate w białko.

2. Hormiga Culona (mrówki) – Kolumbia

Fot. Nairobi na: commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32782749

W regionie Santander w północnej Kolumbii, lokalnym przysmakiem są smażone mrówki o nazwie hormiga culona, co dosłownie oznacza “mrówka z dużą pupą”. Te owady zbierane są raz w roku, a następnie prażone i spożywane jako przekąska. Uważa się, że hormiga culona jest nie tylko smaczna, ale także ma właściwości afrodyzjakalne. Choć może wydawać się to dziwne, dla miejscowych to prawdziwy rarytas.

3. Chicha (napój ze sfermentowanej kukurydzy) – Peru, Boliwia

Fot. Tisquesusa na: commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57695377

Chicha to tradycyjny napój alkoholowy, który powstaje ze sfermentowanej kukurydzy. W niektórych regionach Ameryki Południowej, proces fermentacji obejmuje żucie ziaren kukurydzy, które następnie są wypluwane do naczynia, gdzie fermentują dzięki enzymom zawartym w ślinie. Choć metoda ta może wydawać się nieco prymitywna, chicha jest ważnym elementem wielu rytuałów i świąt w kulturach andyjskich. Chicha występuje w dwóch kolorach, żółtej z kukurydzy, którą dobrze w Polsce znamy, oraz bordowej wytwarzanej z czarno-fioletowej kukurydzy.

4. Suri (larwy) – Peru

Fot. Wayrashigua na: commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75966884

Suri, czyli smażone larwy chrząszczy, to przysmak amazońskiej części Peru. Larwy są zbierane z pni drzew palmowych i podawane na różne sposoby, najczęściej smażone lub grillowane. Uważa się, że mają one wysoką wartość odżywczą, są bogate w białko i tłuszcze. Suri jest daniem, które może budzić mieszane uczucia, ale dla lokalnych społeczności jest to cenny i smaczny pokarm.

5. Leche de Tigre – Peru

Fot. Dtarazona na: commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3535595

Leche de Tigre, czyli “mleko tygrysa”, to wywar z soku z limonki, cebuli, papryczki chili, soli i soku rybnego. Jest to płyn, który pozostaje po przygotowaniu ceviche, czyli dania z surowej ryby w cytrusowym sosie. Tygrysue mleko jest spożywane jako napój, często uznawany za afrodyzjak i remedium na kaca. Choć może brzmieć dziwnie, jest bardzo popularny i ceniony za swoje rzekome właściwości zdrowotne i energetyzujące. Kiedy coś nieładnie pachnie, w krajach hispanojęzycznych mawia się, że “pachnie tygrysem” (hiszp. huele a tigre). Jako że napój ten ma specyficzny rybny zapach, jego nazwa wydaje się być bardzo adekwatna.

Autorka artykułu: Paulina Eryka Masa

Źródła:

1. Fotografia otwierająca artykuł: Pancho Fierro – Manuel Cisneros Sánchez, Pancho Fierro y la Lima del 800. Lima, 1975., domena publiczna, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=66304425.

2. ¿Qué es el cuy y dónde se come?: una joya culinaria de la gastronomía andina [na:] https://viajar.elperiodico.com/planes/gastro/cuy-peru-bolivia-96534064 (03.06.2024).

3. Hormigas: manjar de Colombia [na:] https://www.prensa-latina.cu/2024/04/21/hormigas-manjar-de-colombia/ (03.06.2024).

4. Chicha [na:] https://beerandbrewing.com/dictionary/HdKKfPDJZA/ (03.06.2024).

5. El suri, un gusano de la selva que se come vivo y de gran valor nutricional [na:] https://www.infobae.com/america/peru/2022/08/24/el-suri-un-gusano-de-la-selva-que-se-come-vivo-y-de-gran-valor-nutricional/ (03.06.2024).

6. Leche de tigre, pijany aperitif, który nastroi [na:] https://www.recetin.com/pl/leche-de-tigre-to-pijany-aperitif%2C-kt%C3%B3ry-nastroi.html#google_vignette (03.06.2024).