
Święta Bożego Narodzenia w Ameryce Łacińskiej to czas, w którym tradycje kulinarne, podobnie jak w innych krajach na świecie, odgrywają niezwykle ważną rolę. Każdy kraj tego wyjątkowo ciekawego kontynentu ma swoje unikalne potrawy, które odzwierciedlają nie tylko lokalne smaki, ale także głęboko zakorzenione zwyczaje i historie. Czy wiecie co jedzą mieszkańcy Ameryki Łacińskiej podczas Świąt Bożego Narodzenia? Oto niektóre z najpopularniejszych bożonarodzeniowych dań, które można znaleźć na latynoamerykańskich stołach.
1.Tamales (Wenezuela, Meksyk, Ameryka Środkowa)

Te małe, kukurydziane pakuneczki z różnorodnymi nadzieniami, owinięte w liście kukurydzy lub bananowca, są zarówno stałym elementem świątecznych posiłków, jak i jednym z najpopularniejszych dań tamtej części świata. W zależności od regionu, tamales mogą być nadziewane mięsem, serem, warzywami, a nawet owocami czy bakaliami. Goszczą na meksykańskich stołach nie tylko w Boże Narodzenie, ale również w trakcie celebracji urodzin lub przy innych świętach religijnych jak na przykład Dzień Matki Boskiej Gromnicznej.
2. Lechón Asado (Kuba, Puerto Rico, Nikaragua, Dominikana)

Źródło fotografii: valeria_aksakova [na:] freepik.com.
Pieczone prosię to jedna z najważniejszych potraw na świątecznym stole. Przygotowanie lechón asado to wielogodzinny proces, który często staje się centralnym punktem bożonarodzeniowego spotkania rodziny i przyjaciół. Do dziś jest to danie, które gości na stołach Latynosów przede wszystkim na specjalne okazje stąd powiedzenie lo tienen como lechoncito para Navidad (pol. ‘mają go jak prosiaczka na święta’), które odnosi się do hodowania i tuczenia prosiaka, by wydobyć z niego jak najlepszy smak.
3. Panetón/ Panetone (Peru, Argentyna, Ekwador)

Wielu z was pewnie zna włoskie świąteczne ciasto Panettone. Nic dziwnego, w końcu coraz częściej dostać je możemy w okresie bożonarodzeniowym w naszych rodzimych sklepach. Włoski przysmak zawędrował również do Ameryki Łacińskiej, zwłaszcza do Peru, Ekwadoru i Argentyny. Wysoki maślany wypiek z bakaliami, często podawany z gorącą czekoladą, to ulubiona słodka przekąska tamtejszych mieszkańców na święta.
4. Hallacas (Wenezuela)

Hallacas to typowo wenezuelskie danie podobne do tamales, jednak ich przygotowanie jest znacznie bardziej skomplikowane. Są wypełnione mieszanką mięsa, oliwek, kaparów, rodzynek i innych dodatków, a następnie owinięte w liście bananowca i gotowane. Liści oczywiście się nie spożywa, ale tradycyjnie stanowiły rodzaj talerza, na którym można było takie danie podawać.
5. Ensalada de Nochebuena (Meksyk)

Ta kolorowa sałatka bożonarodzeniowa, tradycyjnie podawana w Wigilię na meksykańskich stołach, składa się z buraków, jabłek, pomarańczy, orzechów, granatu i sałaty. Jest to wyjątkowa mieszanka smaków, która symbolizuje radość i koloryt Świąt.
6. Buñuelos (Kolumbia, Meksyk)

Smażone kulki ciasta przypominające nasze pączki, często posypane cukrem lub zanurzone w syropie, to nieodłączny element kolumbijskiego i meksykańskiego Bożego Narodzenia. W Kolumbii buñuelos (pol. ‘bułeczki’) są serwowane z arequipe (pol. ‘karmelem’), a w Meksyku często podawane z gorącą czekoladą. Jest to co prawda bardzo kaloryczna przekąska, ale przecież Święta są tylko raz w roku!
Autorka artykułu: Paulina Eryka Masa
Źródła:
1. Fotografia otwierająca artykuł (tamales): freepik.com.
2. Llorente A., Recetas para Navidad: ¿qué se come en los países de América Latina y de dónde viene esa tradición?, 2021 [na:] bbc.com (dostęp: 24.08.2024).
3. Hallacas [na:] exclusivefoods.uk (dostęp: 24.08.2024).
4. Recetas navideñas tradicionales en Latinoamérica [na:] barcelo.com (dostęp: 24.08.2024).
5. Qué platos consumen los latinoamericanos en Navidad y Año Nuevo, 2022 [na:] eluniverso.com (dostęp: 24.08.2024).
6. ¿Qué comen los latinoamericanos en Navidad? [na:] telesurtv.net (dostęp: 24.08.2024).