El Bando de la Huerta to jedno z najważniejszych i najbardziej barwnych świąt w hiszpańskiej prowincji Murcji, obchodzonych podczas Festiwalu Wiosennego, zawsze tydzień po zakończeniu tygodnia Wielkanocnego. Początki festiwalu sięgają 1851 roku i są prawdopodobnie związane z karnawałowymi obchodami miasta. To odbywające się co roku we wtorek święto jest celebracją kultury, tradycji i dziedzictwa regionu Murcja, a także hołdem dla rolników i ich roli w życiu gospodarczym regionu.
Tego dnia dziesiątki tysięcy ludzi w każdym wieku wychodzą na ulice w regionalnych strojach. Mężczyźni noszą tzw. zaraguelles czyli białe, szerokie spodnie, kamizelki i monteras czyli kapelusze oraz esparteñas inaczej espadryle. Głównym elementem kobiecego stroju jest halka, na którą zakładany jest fartuszek. Górna część stroju składa się z koszuli oraz szalu, do którego przypinana jest broszka. Ważna jest też również fryzura. Tego dnia robi się tzw. mono de picaporte, czyli rodzaj koka z warkoczykami, w którego wpinane są goździki.
Święto Bando de la Huerta rozpoczyna ofiarowanie kwiatów Matce Boskiej z Fuensanty, patronce Murcji. Następnie odprawiana jest w katedrze uroczysta msza. Główną atrakcją tego dnia jest kolorowa parada zwana Defilada El Bando de la Huerta, w której uczestniczą mieszkańcy, a przede wszystkim właściciele ogródków warzywnych ubrani we wspomniane wyżej tradycyjne stroje i prezentujący lokalny taniec zwany jota, muzykę i zwyczaje. Rozdawane są uczestnikom parady typowe regionalne produkty takie jak kaszanka, kiełbasa czy piwo oraz odbywają się liczne targi i jarmarki, na których można nabyć rękodzieło i tradycyjne pamiątki. Bando de la Huerta celebrowane jest wyjątkowo hucznie (niektórzy mieszkańcy Murcji zaczynają pić alkohol już o 10 rano!) i trwa wiele godzin. Nic dziwnego, że przyciąga turystów nie tylko z całej Hiszpanii, ale także z całej Europy.
Innym ważnym elementem święta jest degustacja tradycyjnych potraw z regionu Murcja. Uczestnicy mogą spróbować różnorodnych lokalnych specjałów serwowanych w tzw. barracas czyli w typowych dla tego okresu budkach z ogródkami. To właśnie w nich przygotowuje się tradycyjne jedzenie takie jak zarangollo (jajecznica z cebulą, cukinią, niekiedy też z ziemniakami), michirones (duszony bób z grzybami) czy paparajotes (liście cytryny smażone w cieście, obsypane cukrem pudrem i cynamonem).
Bando de la Huerta to wyjątkowa okazja do zanurzenia się w kulturze i tradycji regionu Murcja. To święto oferuje niezapomniane wrażenia dla wszystkich miłośników kultury, muzyki, tańca i lokalnej kuchni. Dla turystów to również doskonała okazja do poznania autentycznego hiszpańskiego stylu życia i doświadczenia prawdziwej gościnności mieszkańców Murcji.
Autorka tekstu: Paulina Eryka Masa
Źródła:
1. Fotografía otwierająca artykuł: turismodemurcia.es.
2. Bando de la Huerta [na:] https://www.spain.info/es/agenda/bando-huerta/ (25.03.2024).
3. The Bando de la Huerta is one of the biggest celebrations in the city of Murcia in spring [na:] https://www.turismodemurcia.es/en/bando-de-la-huerta-celebration (25.03.2024).
4. Bando de la Huerta [na:] https://erasmusu.com/pl/erasmus-murcja/erasmus-imprezy/bando-de-la-huerta-6476 (25.03.2024).
5. Bando de la Huerta. Daj się ponieść folklorowi [na:] https://trzymajacsiechmur.blogspot.com/2014/05/bando-de-la-huerta-daj-sie-poniesc.html (25.03.2024).