Bycie wsadzonym w mąkę (hiszp. estar metido en harina) nawiązuje w oczywisty sposób do pracy młynarzy lub cukierników, którzy po dniu pracy dosłownie są cali obtoczeni w mące. Czym bardziej ktoś jest ubrudzony mąką, tym bardziej zaangażowany w swoją pracę może się wydawać.
Wyrażenie to w języku kolokwialnym ma dwa dodatkowe znaczenia. Jeśli chleb jest „wsadzony w mąkę” to znaczy, że jest mało gąbczasty czyli dodano do niego za dużo mąki i stał się twardawy i zbity. Kiedy mówimy zaś o czyjejś fizyczności to, adekwatnie do sytuacji z chlebem, ktoś ma zwartą budowę, jest korpulentny i sporo waży.
Źródła:
1. Estar metido en harina [na:] buho.guru (dostęp: 08.11.2022).
2. Estar metido en harina [na:] enciclopedia_universal.es-academic.com (dostęp: 08.11.2022).