
Czy wiedzieliście, że nie tylko we Włoszech kawa to prawdziwy rytuał? W Hiszpanii również. I to jaki! Ale nie mówimy tu tylko o klasycznym espresso czy cappuccino – Hiszpanie wynieśli picie kawy na zupełnie inny poziom, tworząc napoje, które nie tylko pobudzają, ale też mogą Was zaskoczyć! Od słodkiej café bombón, przez mocne carajillo, aż po egzotyczne barraquito – Hiszpania to raj dla kawowych koneserów. A kiedy upał nie daje żyć, Hiszpanie sięgają po coś jeszcze bardziej orzeźwiającego – café con hielo, czyli kawę z lodem! Gotowi na kawową podróż po hiszpańskich smakach?
Café Bombón

Jednym z najbardziej charakterystycznych napojów kawowych w Hiszpanii jest café bombón. To prawdziwa uczta dla miłośników słodyczy, którzy pragną czegoś więcej niż klasycznego espresso. Nie bez powodu w nazwie pojawia się słowo bombón oznaczające pralinkę. Café bombón to połączenie mocnej, aromatycznej kawy espresso i skondensowanego, słodzonego mleka. Składniki te są starannie ułożone warstwami w przezroczystej, nie za dużej szklance, tworzą efektowny wizualnie kontrast między ciemną kawą a gęstym, białym mlekiem. Aby móc w pełni cieszyć się smakiem tego napoju, należy go delikatnie zamieszać przed wypiciem. Café bombón to idealna propozycja na chwilę słodkiego relaksu, zwłaszcza dla tych, którzy lubią kawę o bogatym, słodkim smaku.
Cortado

Dla tych, którzy cenią sobie delikatniejszy smak kawy, cortado będzie idealnym wyborem. To napój składający się z espresso “przeciętego” (po hiszpańsku „cortar” oznacza właśnie „ciąć”) odrobiną ciepłego mleka. Mleko w cortado nie ma jednak za zadanie zdominować smaku kawy, a jedynie złagodzić jej intensywność. Dzięki temu cortado jest wyważonym napojem, który zachowuje aromatyczną esencję espresso, ale jest przy tym łagodniejszy dla podniebienia. To ulubiona kawa wielu Hiszpanów na szybkie przerwy w ciągu dnia, gdy potrzebują chwili relaksu, ale nie chcą rezygnować z wyrazistego smaku espresso.
Carajillo

Jeśli szukasz kawy z większym „pazurem”, powinieneś spróbować carajillo. Ten hiszpański napój to połączenie espresso z odrobiną alkoholu, najczęściej brandy, rumu, whisky lub likieru. Carajillo jest idealną opcją na zimne poranki lub wieczorne spotkania, gdy potrzebujesz czegoś więcej niż samej kofeiny. Choć wersje carajillo różnią się w zależności od regionu, najbardziej klasyczna odmiana tego napoju podawana jest w małych szklankach i czasami przyprawiana dodatkowo cynamonem lub cytryną. To kawa z historią – według legendy, carajillo powstało podczas hiszpańskich wojen kolonialnych na Kubie, kiedy żołnierze dodawali rumu do kawy, by dodać sobie odwagi (hiszp. el coraje). Od tamtej pory, carajillo stało się ulubionym wyborem dla tych, którzy szukają kawy z charakterem.
Barraquito

Barraquito to kolejna wyjątkowa propozycja, pochodząca z Wysp Kanaryjskich, a konkretnie z Teneryfy. Co ciekawe, zgodnie z tamtejszą legendą, barraquito po raz pierwszy stworzono w XX wieku w barze Imperial obok Plaza de Toros de Santa Cruz na Teneryfie, na życzenie pewnego mężczyzny o pseudonimie “Barraco” lub “Barraquito”. Mężczyzna odwiedzał wspomniany bar każdego dnia i codziennie zamawiał przygotowywaną na jego życzenie właśnie taką kawę po kanaryjsku. Barraquito to kawa o wielu warstwach, które tworzą wyjątkową mieszankę smaków i aromatów. Podstawą jest espresso, do którego dodaje się skondensowane, słodzone mleko, hiszpański likier o cytrusowo-waniliowym smaku, cynamon oraz skórkę cytryny. Warstwy te układają się w piękną, kolorową kompozycję, która zachwycają najbardziej wymagające podniebienia. Barraquito to napój, który jest często podawany jako deser, ponieważ jest wyjątkowo słodki. Każdy łyk to eksplozja aromatów, które idealnie oddają egzotyczny charakter Wysp Kanaryjskich.
Café con hielo

Kiedy letnie upały w Hiszpanii stają się nieznośne, café con hielo to idealne rozwiązanie. Ten orzeźwiający napój to po prostu espresso podawane z kostkami lodu, które zamienia gorącą kawę w idealnie chłodny napój na gorące dni. Sposób jego serwowania jest bardzo prosty, a jednocześnie niezwykle efektowny – kawa podawana jest w dwóch naczyniach: filiżance i szklance z lodem. Zwyczajowo, po otrzymaniu napoju, wlewa się espresso do szklanki z lodem, co sprawia, że kawa natychmiast staje się chłodna i orzeźwiająca. Café con hielo to klasyczny letni napój, który idealnie nadaje się do picia na tarasie lub w kawiarnianym ogródku w słoneczny dzień.
Autorka artykułu: Paulina Eryka Masa
Źródła:
1. Źródło fotografii otwierającej artykuł: marekskoczylas.pl.
2. Cafe bombon, czyli kawa po hiszpańsku, 2021 [na:] cafessima.pl (dostęp: 09.09.2024).
3. Jankowski S., Co to jest kawa cortado i czym różni się od macchiato?, 2024 [na:] kawowy.info (dostęp: 09.09.2024).
4. Cafe carajillo. Historia i ciekawostki [na:] trestoros.pl (dostęp: 09.09.2024).
5. Kuklińska P., Kawa barraquito – co to jest? Przepis na kawę po kanaryjsku, 2021 [na:] coffeedesk.pl (dostęp: 09.09.2024).
6. Brzozowska D., Kawa po hiszpańsku: Cortado, Cafe con Hielo, Cafe Bombon – czym są i jak je zrobić?, 2021 [na:] coffeedesk.pl (dostęp: 09.09.2024).