Andaluzja – mozaika kultur

 

Andaluzja to esencja tego, co kochamy w Hiszpanii najbardziej – miejsce to słynie ze słonecznych plaż i ciepłego morza, melancholijnego flamenco, bajecznych owoców morza i rozkosznego ciepła przez cały rok. A do tego wszystkiego niesamowita mieszanka kultur, która czeka na turystę na każdym kroku.

Andaluzyjczycy posługują się naturalnie językiem hiszpańskim ale w swoim specyficznym dialekcie, który niewprawnemu turyście może przysporzyć nie lada trudności. Początkowo przerażać może niedbała wymowa i częste ucinanie końcówek słów, a przede wszystkim specyficzne słowa, których używa się w Andaluzji.

Weźmy chociażby słowo jaleo. Oznacza ono wrzawę, harmider, czyli hałas spowodowany tłumem ludzi. Można również armar jaleo czyli „wywołać zamęt”.

Jeśli sprawdzimy w słowniku słowo duende to z pewnością wyskoczy nam jego pierwsze znaczenie czyli „skrzat, chochlik”, jednak nie o to Andaluzyjczykom chodzi. Mają na myśli „wdzięk, urok”, szczególnie kiedy opisać chcą piękno sztuki czy niezwykłą biegłość w jakiejś artystycznej dziedzinie. Można więc tener duende czyli „mieć czar”, kiedy posiada się talent tego rodzaju.

Słowo coraje to zazwyczaj odwaga, męstwo ale kiedy ktoś wykrzykuje w Andaluzji ¡qué coraje!, to raczej chce wyrazić swoje niezadowolenie z powodu niefortunnego i trudnego do przewidzenia obrotu zdarzeń. Coś może również dar coraje czyli złościć, wściekać, doprowadzać do furii.

W końcu słowo flama kojarzące się zapewne z ogniem lub płomieniem, używamy na tym terenie do określenia temperatury. Mówiąc hace flama mamy na myśli, że jest niezwykle gorąco i nie da się przez to wytrzymać na zewnątrz.

Źródło:

1. Alvar M., ¿Existe el dialecto andaluz? [na:] https://www.cervantesvirtual.com/obra-visor/existe-el-dialecto-andaluz-0/html/00e2f80e-82b2-11df-acc7-002185ce6064_6.html (dostęp: 27.02.2023).

2. Ferrón M., La leyenda de Hércules y la fundación de Sevilla, 2020 [na:] www.cultureaexperience.com/blog/la-leyenda-de-hercules-y-la-fundacion-de-sevilla/ (dostęp: 27.02.2023).

3. Gac E., Andaluzja: co warto zobaczyć w tej części Hiszpanii, 2022 [na:] wposzukiwaniu.pl/andaluzja-atrakcje/#Marbella_8211_ekskluzywny_resort_w_Andaluzji (dostęp: 27.02.2023).

4. 16 comidas típicas de Andalucía que tienes que probar, 2020 [na:] tuscasasrurales.com/blog/comida-tipica-de-andalucia/ (dostęp: 27.02.2023).

5. Fotografie ilustrujące artykuł: praca własna.

Andaluzja jest kulinarnie bardzo zróżnicowana, więc znajdzie w niej coś dla siebie zarówno miłośnik mięsa jak i owoców morza. Oczywiście pierwszym daniem na liście każdego turysty jest gazpacho czyli chłodnik z pomidorów, ogórka, papryki i rozmoczonego chleba z odrobioną octu balsamicznego. Nie jest to jednak jedyna zupa tego regionu. Mamy tu również ajoblanco czyli chłodnik z mielonych migdałów, chleba, czosnku, oliwy z oliwek i octu.

Warto też spróbować wszystkiego, co przynosi morze, a więc pescadito frito czyli małe rybki (m.in. sardele, makrele) obtoczone w mące i smażone w głębokim tłuszczu. Zadziwić może również inna smażona potrawa z owoców morza czyli tortilla de camarones. Z wyglądu przypominać może placki ziemniaczane ale w istocie jest to smażona masa na bazie mąki, cebuli, pietruszki i malutkich krewetek zwanych camarones.

Dużym powodzeniem cieszy się tutaj jamón iberico czyli szynka, którą przygotowuje się ze specjalnej iberyjskiej rasy świń, która jest karmiona żołędziami.