11 najpopularniejszych hiszpańskich trunków

Lato w Hiszpanii to czas pełen radości, słońca i beztroskich chwil spędzonych z przyjaciółmi i rodziną, licznych fiest i festynów pod gołym niebem. To również doskonały moment, aby odkryć bogactwo hiszpańskich trunków, które doskonale oddają klimat tego kraju. Od orzeźwiających win z regionu La Rioja, przez musującą Cavę, po wyrazistą Sherry i popularną sangríę – hiszpańskie alkohole stanowią nieodłączny element kultury i tradycji tego słonecznego kraju. Każdy region ma swoje specjały, a różnorodność smaków i aromatów z pewnością zadowoli każde podniebienie. Niezależnie od tego, czy delektujesz się kieliszkiem zimnego Tinto de verano na plaży, czy próbujesz ognistego Queimada podczas wieczornego spotkania, każde z nich z pewnością doskonale wkomponuje się w letnią atmosferę południa Europy.

1. Wina z regionu La Rioja

Wina z regionu La Rioja zazwyczaj mają na etykiecie napis Denominación de Origen Protegida czyli "chroniona nazwa pochodzenia", co oznacza, że są wyprodukowane zgodnie ze sztuką tradycyjną tego regionu. Źródło fotografii: vinetur.com.

Na początek, coś dla lubiących klasykę! La Rioja to najbardziej znany region winiarski w Hiszpanii, słynący z produkcji doskonałych win czerwonych, głównie z odmiany Tempranillo. Nic więc dziwnego, że wina z La Rioja charakteryzują się głębokim smakiem, z nutami owoców, przypraw i dębu.

2. Piwo

W La Coruña można wziąć udział w trwającej 2,5-godzinnej wycieczce z przewodnikiem po Mundo Estrella Galicia, gdzie obok informacji o produkcji różnych rodzajów piwa zwiedzający mają również możliwość wzięcia udziału w degustacji.
Źródło fotografii: getyourguide.pl

Na drugi ogień idzie coś dla koneserów piwa! Hiszpania produkuje szeroką gamę piw, od lekkich lagerów po te ciemne. Najpopularniejsze marki to Estrella Galicia, Mahou, San Miguel i Cruzcampo, które są chętnie spożywane szczególnie w barach tapas.

3. Cydr

Nalewanie cydru to pokaz niezwykłego kunsztu i precyzji, jako że nalewanie go z dużej wysokości stanowi jeden z sekretów ich niezwykłego aromatu. Źródło fotografii: youtube.com (“How to pour cider, Asturias, Spain / Cómo escanciar sidra, Asturias, España”).

Mówiąc o hiszpańskich alkoholach nie może zabraknąć cydru. Znany jako “sidra,” cydr jest szczególnie popularny w regionach Asturii i Kraju Basków. Jest to musujący napój z fermentowanych jabłek, często nalewany w charakterystyczny sposób z dużej wysokości, aby uwolnić jego aromaty.

4. Cava

Zgodnie z hiszpańską tradycją noc sylwestrową świętuje się kieliszkiem cavy oraz dwunastoma winogronami, które symbolizują 12 miesięcy nowego roku. Źródło fotografii: Pexels.

Dobrze wszystkim znana Cava to hiszpańska odpowiedź na znanego powszechnie szampana. Cava to musujące wino produkowane głównie w regionie Penedès w Katalonii. Jest wytwarzane metodą tradycyjną, a jego odmiany obejmują wina wytrawne i półwytrawne. To nieodłączny element hiszpańskiego sylwestra.

5. Sherry

Na liście najlepszych winnic w Jerez de la Frontera, które warto odwiedzić są González Byass, Bodegas Lustau oraz Bodegas Diez Merito ale nietrudno znaleźć ich o wiele wiele więcej Źródło fotografii: everydayfoodblog.com.

Pochodzące z Andaluzji Sherry (Jerez) to wzmacniane wino produkowane w okolicach Jerez de la Frontera. Występuje w wielu stylach, od bardzo wytrawnego Fino po słodki Pedro Ximénez.

6. Sangría

Sangría to idealne połączenie dobrego czerwonego wina i świeżych letnich owoców, które daje orzeźwienie w gorący hiszpański dzień, jednocześnie świetnie pasując do niemal każdego posiłku. Źródło fotografii: delish.com

Jeden z najbardziej znanych hiszpańskich napojów, sangría, to mieszanka czerwonego wina, owoców, cukru i niewielkiej ilości brandy lub innego alkoholu. Jest podawana schłodzona, często jako letni drink.

7. Tinto de verano

Tinto de verano czyli dosłownie “czerwone wino letnie” idealnie pasuje do gorącego klimatu Hiszpanii, w którym zdecydowanie lepsze są słabe alkohole. Źródło fotografii: mundodeportivo.com.

Tinto de Verano to lżejsza wersja Sangrii. Letni, orzeźwiający napój na bazie czerwonego wina i gazowanej lemoniady, serwowany z lodem i plasterkiem cytryny, idealny na gorące dni.

8. Kalimotxo

Kalimotxo czy też Calimocho to prosty ale zaskakująco pyszny drink z Kraju Basków. Źródło fotografii: takidrink.pl.

Kraj Basków również nie stroni od wariacji na temat czerwonego wina. Popularny tam Kalimotxo to mieszanka czerwonego wina i coca-coli. Jest to prosty, tani i uwielbiany tam napój.

9.Rebujito

Rebujito często towarzyszy zabawom tanecznym a jeśli ktoś zaprosi nas na prywatną imprezę, wypada postawić gospodarzowi szklankę tego trunku. Źródło fotografii: letseattheworld.com.

Popularny w Andaluzji, zwłaszcza podczas festiwali, Rebujito to orzeźwiający koktajl z Sherry typu Fino lub Manzanilla zmieszany z lemoniadą i podawany z lodem.

10. Ron miel

Wyspy Kanaryjskie słyną z miodowego rumu, który zazwyczaj podaje się schłodzony z tropikalnymi owocami lub z bitą śmietaną i cynamonem. Źródło fotografii: entre7calderos.com.

Hiszpański rum miodowy, produkowany głównie na Wyspach Kanaryjskich. Jest to słodki rum infuzowany miodem. Wytwarza się go od XVIII wieku na bazie alkoholu z trzciny cukrowej.

11. Queimada

W tym przypadku podpalenie trunku to nie tylko widowiskowy sposób podania, ale przede wszystkim wzbogacenie jego smaku o nutkę karmelu. Żródło fotografii: directoalpaladar.com.

Na koniec propozycja dla lubiących mocne trunki. Galicyjski napój alkoholowy przygotowywany z Orujo (hiszpańska wódka), cukru, cytryny, kawy i przypraw. Przygotowuje się go poprzez podpalenie mieszanki, co nadaje mu charakterystyczny karmelowy smak.

Autorka tekstu: Paulina Eryka Masa

Źródła:

1. Fotografia ilustrująca artykuł: getyourguide.pl.

2. TOP 15 Najpopularniejsze regionalne trunki alkoholowe (i nie tylko) w Hiszpanii [na:] https://hispanico.pl/hiszpanskie-trunki/ (02.06.2024).

3. Las 5 bebidas típicas españolas más conocidas [na:] https://cestashop.com/blog/bebidas-tipicas-espanolas-imprescindibles/ (02.06.2024).

4. Las 10 bebidas españolas más descaradamente clásicas [na:] https://www.francoespanolas.com/blog/bebidas-tipicas-de-espana/ (02.06.2024).